Kuchyňské organizéry

V kuchyni potřebujeme mít za každou cenu pořádek, abychom věděli, kde co leží a kde co hledat, takže pokud se nám stane při vaření nějaká nehoda, ihned víme, kam sáhnout, abychom dostali to, co potřebujeme. Navíc se právě v kuchyni hraje často o vteřiny, jelikož je jednoduché nějaký pokrm omylem zkazit nebo se poranit při neopatrnosti. Právě proto musíme naše kuchyně sestavovat podle toho, jak jsme sami zvyklí, co nejčastěji používáme a co potřebujeme nejvíc.

–          Než začneme vybavovat kuchyň
Ještě než se pustíte do nákupů linek, pořadačů a nejrůznějšího nádobí, ujasněte si, na co všechno budete kuchyňské spotřebiče využívat. Co skutečně potřebujete, co musí být po ruce, a co může být úplně v horní polici nebo v místech vzdálenějších od kuchyňské linky.

Jaké věci umístit do kterých skříněk a kolik talířů nebo hrnců potřebujete umístit, či kolik jich budete mít. Pokud máte malou kuchyň, řiďte se minimalismem. Pokud je to možné, rovnejte věci do stohů. Pokud investujete do závěsného systému a otevřených polic, mějte jistotu, že v nich jsou umístěny věci drobné, které musí být rychle po ruce, například kořenky.

–          Cesty po kuchyni
Při vaření je nutné mít všechno po ruce, protože zpravidla nemůžete přestat míchat. Proto je dobré myslet na ergonomii a praktičnost při zařizování kuchyně. Myslete na to, jak vybavíte zásuvky, kde umístíte vařečky či naběračky a podběračky. Při plánování kuchyně musíte vědět, kde co potřebujete mít, v jakém místě potřebujete příbor a kde nejrychleji najdete šlehač. Nejde jenom o to, co v kuchyni máte k dispozici, ale také kde to máte a jak to skladujete vzhledem ke kuchyni.

–          Skříňky a zásuvky
Kuchyň byste měli koncipovat tak, abyste ve skříňkách měli hlavně ty věci, ingredience, nástroje a přístroje, které používáte při vaření nejčastěji. Z potravin byste zde měli uskladňovat ty, které nemusejí být v lednici či mrazáku. Nahoře v horná části linky většinou skladujeme těžké nádobí, jako jsou talíře, hrnky a sklenice, tedy věci, které bereme ze zásuvek nebo pořadačů i několikrát denně. Výsuvné police jsou ideální k tomu, abychom zde uskladnili příbory, ale také ostré nože a sekáčky.