Bylinkové masti zatočí se zdravotními problémy

Výroba bylinkových mastí je velmi snadná, a navíc ekologická a finančně nenáročná. Zkuste si je proto udělat sami doma, protože nikdy nevíte, kdy je budete potřebovat.
fialový jetel
ÚKOL MASTÍ – Na pokožce vytváří ochrannou vrstvu, což je ideální ve chvíli, kdy máme pokožku citlivou a podrážděnou, a tak potřebuje více ochrany před nepříznivými vlivy okolí.

1.       MAST NA POPÁLENINY
Tuto mast využijete doma vždy, když se vám přihodí nějaké neštěstí v kuchyni, jako například, když se popálíte o hrnec nebo rozpálenou troubu. Vhodná je také na pokožku spálenou od sluníčka.

Ingredience:
·         ½ hrnku olivového oleje
·         2 ½ lžíce včelího vosku
·         30 g sušené levandule
·         30 g sušených květů měsíčku
·         1 lžíce medu

Postup: Olej a bylinky dejte do hrnce, který vložíte do vodní lázně. Zahřívejte na mírném ohni 30 minut. Bylinky vyndejte a do oleje přidejte vosk a med a opět stejným způsobem zahřívejte. Míchejte, dokud se vše nerozpustí. Poté směs přelijte do skleniček a nechte vychladnout.

2.       ORSEJOVÁ MAST NA LÉČBU HEMEROIDŮ
Látky, které jsou obsažené v orseji, urychlují látkovou výměnu, zmírňují bolest a zabraňují krvácení. Jsou vhodné také k jarní očistě organismu.
Ingredience:
·         2 lžíce kořenové hlízy
·         20O g vazelíny
Postup:V hrnci rozpusťte na mírném ohni vazelínu, přidejte čerstvou nastrouhanou kořenovou hlízu a vařte 15 minut. Pak sceďte pře síto nebo gázu a slijte do skleniček a nechte vychladnout.
mast z měsíčku
3.       MAST Z KALISIE NA ZÁNĚTY
Tato mast dokáže rychle ulevit od zánětů kloubů, dásní i zubů. Oprostí vás od horeček i od chronické únavy. Pozitivně působí i na Alzheimerovu či Parkinsonovu chorobu.
Ingredience:
·         ½ litru vody
·         Listy kalisie
·         20O g vazelíny
Postup: Listy kalisie důkladně rozmixujte a vzniklou kaši smíchejte s vazelínou v poměru 2:3. Směs dejte do hrnce, přilijte vodu a vařte na mírném ohni asi hodinu. Druhý den ji nechte přejít varem a následně přeceďte. Až směs vychladne, voda se od masti oddělí.